Tweede en derde prijs op Nationaal Film Festival voor Scholieren

Twee leerlingenteams van CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland zijn deze week in de prijzen gevallen bij het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS). Annelot Baars en Sanne Kooij (nu havo 5) kregen de derde prijs voor hun documentaire over ‘Iris’, een transgender. Nathalie Uijl en Sjanne Zeylemaker (nu vwo 6) behaalden ook een derde plaats met hun animatie ‘Maybe’.

Het NFFS is een afgeleide van het Nederlands Film Festival dat volgende week in Utrecht van start gaat. Joan Poortman, docente Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) op De Willem, stuurde vier filmpjes in voor de competitie. ‘Iris’ won een prijs in de categorie non-fictie, ‘Maybe’ nam deel in de categorie animatie en werd ook onderscheiden met een derde prijs. Een derde filmpje in de categorie fictie werd wel geselecteerd, maar viel buiten de prijzen. Het vierde filmpje werd niet geselecteerd.

Maandag jl. werden de prijzen, in aanwezigheid van de geselecteerde leerlingen, uitgereikt tijdens een scholierengala in het Agora Theater in Lelystad.

De leerlingen maakten de filmpjes vorig schooljaar tijdens het vak CKV, nadat ze tien lessen hadden gevolgd over het maken van een storyboard, het monteren van een film en bestaande films leerden analyseren. ,,Als je er zelf mee aan de slag gaat, merk je dat het een stuk moeilijker is dan je in eerste instantie denkt,” ontdekte één van de leerlingen.

CKV-docente Poortman is terecht trots op haar culturele leerlingen. ,,Zeker als je kijkt naar de gerenommeerde jury, dat zijn geen kleine namen.” De jury werd ondermeer gevormd door regisseur en scenarioschrijver Eddy Terstall, zijn collega Pieter Bart Korthuis en de acteurs Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Abbey Hoes.

← Terug naar het nieuwsoverzicht