Anne Preesman (tto-vwo 5) heeft vorige week met succes deelgenomen aan het Model European Parliament (MEP) Nationaal. Zij presteerde daar zó goed, dat zij met 14 andere delegatieleden Nederland gaat vertegenwoordigen op het MEP Internationaal dat in Berlijn en Boedapest wordt gehouden. Het is de eerste keer dat een leerlinge van De Willem deelneemt aan deze conferentie.

Zes dagen lang vertegenwoordigde Anne met de andere vertegenwoordigers uit Zuid-Holland een land uit de Europese Unie, in haar geval lidstaat Ierland. Onderwerp van discussie was het T-TIP, het Transatlantisch Handelsverdrag met de Verenigde Staten. ,,Wij moesten ons helemaal inlezen in wat Ierland daar van vindt, daar een resolutie over schrijven en dat verdedigen,’’ legt Anne uit. Die resolutie kwam later die week aan de orde tijdens de Algemene Vergadering met de mede-parlementariërs in de historische vergaderzalen van het Binnenhof.

Tot haar grote verrassing kreeg Anne vrijdagmiddag te horen dat zij was uitgekozen voor de Internationale editie. Dat betekent dat zij in april met de helft van het team naar Boedapest mag, de andere 7 gaan in november naar Berlijn. ,,Ik wilde graag in het voorjaar, want in de herfstvakantie ga ik voor mijn tto-stage naar Kenia,’’ vertelt Anne.

De buitenlandse reizen en haar MEP-ervaring passen precies in de toekomstplannen van Anne, ze wil namelijk diplomaat worden.

(Anne staat in het midden op de 1e rij)