CSG Willem van Oranje in Kunstzone

Deze maand staan wij met een mooi artikel in Kunstzone, een tijdschrift voor kunst & cultuur in het onderwijs. Het gaat over eTwinning, een kosteloos platform waar docenten uit Europa elkaar vinden en met elkaar aan ideeën en projecten kunnen werken. Een mooie achterliggende gedachte is dat leerlingen op deze manier ver over de grens kunnen kijken en samenwerken.

De opdracht waarmee wij in de publiciteit zijn gekomen gaat over de seizoenen.  Het thema was 4seasons en hierbij sloten verschillende vakken aan. Paulien du Fossé, docent biologie op locatie Poortwijk, heeft de opdracht uitgezet. Bij handvaardigheid zijn wij verschillende soorten bomen gaan ontwerpen. Naast een bepaalde soort boom hebben de leerlingen ook een seizoen uitgekozen en om het plaatje compleet te maken, werd er gewerkt vanuit een kunststroming. Op deze manier maken de leerlingen meteen kennis met de diverse kunststromingen die werden aangeboden en bijbehorende kunstenaars. Het werd een enorm succes! Het werken op groot formaat vinden leerlingen vaak een leuke uitdaging. Op een dinsdagmiddag werden ouders en vrienden uitgenodigd om het thema 4seasons te komen bekijken op de mavo-locatie. Alle vakken die mee hebben gedaan met dit project presenteerden hun eigen werk.

De opdracht is overgenomen door Frankrijk en Italië, ook zij zijn aan de slag gegaan met het thema 4seasons. Medio mei kregen wij allerlei getekende en ingekleurde bladeren opgestuurd die onze leerlingen dan weer in hun boom konden verwerken. Op deze manier werken wij ‘over de grens’.

CSG Willem van Oranje heeft op deze manier al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Drie keer de nationale prijs, één keer  1e van Europa en één keer 2e van Europa.

Aankomend schooljaar willen wij met een aantal leerlingen echt over de grens. Ons doel is om naar Milaan te gaan en daar de catwalk te betreden met onze eigen kledingontwerpen. Expo 2015 Milaan heeft komend jaar als thema : Care2feed. Feeding the planet, energy for life!

Het project valt binnen de doelstelling van de expo 2015 en daardoor mogen wij het officiële logo gebruiken.  Bij Engels gaan de leerlingen aan de slag met een food diary, bij biologie gaan ze zich bezig houden met ‘gezond snacken’.

Bij handvaardigheid gaan wij ons bezighouden met duurzaamheid en recyclen. Wij gaan nieuwe ontwerpen maken van oude kleding en afvalmateriaal. Een oud kledingstuk in een ‘nieuw jasje’. Op deze manier willen we medio mei/juni 2015 indruk gaan maken op de catwalk van Milaan. En…….de leerlingen van CSG Willem van Oranje kennende, gaat dit zeker lukken.

Weer een droomproject via eTwinning.

Voor vragen of leuke ideeën ….neem gerust contact op met [email protected]

← Terug naar het nieuwsoverzicht