De Willem scoort hoog met tweetalig onderwijs

CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland hoort bij de topscholen als het gaat om tweetalig onderwijs (tto). Dat blijkt uit de Checkpoint-toetsen van het Europees Platform die onlangs landelijk zijn afgenomen. De t-havo 3-klas heeft daarbij bovengemiddeld gescoord, ook met de t-atheneum en t-gymnasium 3-klassen zit De Willem bij de top van de tto-scholen in Nederland.

Een prachtig resultaat, waar De Willem terecht trots op is. Vooral de goede uitslagen van de t-havo 3-leerlingen, stemt onderbouwcoördinator Kate Bakker tevreden. ,,Drie jaar geleden zijn wij, na het succes van tweetalig onderwijs op het vwo begonnen met tto op de havo. Zo’n Checkpoint-toets is voor ons ook een soort examen. Doen we het wel goed? We zitten met onze score in de top 3, dat is voor ons het bewijs dat het werkt,” zegt ze.

Met een Checkpoint-toets, ingesteld door het Europees Platform, moet aan het eind van klas 3 worden aangetoond dat leerlingen het B2-niveau van het ERK (Europees taalportfolio) hebben bereikt, zowel met lezen als met schrijven. Daarbij gaat het om zinsopbouw, spelling en woordgebruik. In de praktijk betekent dit dat de leerlingen goed in staat zijn een essay te schrijven en in het Engels een gesprek op niveau te voeren.

Het behalen van de goede resultaten wordt donderdag 10 juli vanaf 19.00 uur gevierd bij de End of the Year Revue op de scholengemeenschap. Alle tto 3-leerlingen krijgen daar het tto-juniorcertificaat uitgereikt. Ook geven zij voor ouders en andere betrokkenen een presentatie van hetgeen ze in de afgelopen drie ‘Engelse’ jaren hebben geleerd.

Vanaf het vierde leerjaar volgen de leerlingen de profielvakken in het Nederlands om goed voorbereid te zijn op de examens in het laatste jaar. Bij een kwart van de vakken, zoals bewegingsonderwijs en maatschappijleer, blijft Engels wel de spreek- en schrijftaal.

 

 

 

 

← Terug naar het nieuwsoverzicht