Debat centraal deze week

Op CSG Willem van Oranje staat deze week het debat centraal. Leerlingen uit de bovenbouw nemen deel aan twee grote debat-activiteiten. Bij Model United Nations Oud-Beijerland (MUNO) wordt er met tto-leerlingen van andere middelbare scholen vergaderd als bij de Verenigde Naties. Bij het Model European Parliament (MEP) gaat het om discussiepunten die ook in het Europees Parlement ter sprake komen.

Zowel MUNO als MEP gaan vandaag van start en duren tot en met donderdag.

Bij het MEP wordt er gedebatteerd in het Nederlands en op Europees niveau. Na de eerste voorbereidingen op dinsdag, wordt er woensdag gedebatteerd over Europese vraagstukken. Zo wordt er onder meer gesproken over seksuele diversiteit en mensenrechten, over antibiotica, over jeugdwerkloosheid en terrorisme. Donderdag wordt het MEP officieel afgerond.

Het MEP wordt geleid door een aantal leerlingen uit vwo 5. Donderdag kiest een jury de zes beste debaters. Deze leerlingen mogen De Willem vertegenwoordigen op MEP Zuid-Holland. Na de provinciale conferentie is het mogelijk uitgezonden te worden naar de landelijke conferentie.

Bij MUNO staan grote onderwerpen als duurzame energie en wereldvrede op de agenda. Drie dagen lang vertegenwoordigen leerlingen van het tweetalig onderwijs een land waarvoor ze de discussie moeten voeren. Voorafgaand aan MUNO hebben zij zich verdiept in het land dat hen is toegewezen en kennen zij de standpunten. Behalve de leerlingen van CSG Willem van Oranje uit Oud-Beijerland wordt aan MUNO ook deelgenomen door leerlingen van andere middelbare scholen.

Na de officiële opening op dinsdagmiddag wordt meteen begonnen met lobbyen om zoveel mogelijk landen voor jouw standpunt te winnen. Dit lobbyen gaat woensdag verder, waarna de resoluties worden ingediend. Donderdag wordt de vergadering voortgezet en is er een sluitingsceremonie. De leerlingen van de andere deelnemende scholen verblijven deze dagen in gastgezinnen. Woensdagavond is er een groot MUNO-feest.

 

← Terug naar het nieuwsoverzicht