Dubbele debatdagen

Het debat staat deze week centraal bij een deel van de leerlingen van de bovenbouw. De tto 4- en 5-klassen zijn dinsdag begonnen met Model United Nations Oud-Beijerland (MUNO) en bij vwo 4 staat het Model European Parliament (MEP) op het programma. Deze week draait het voor deze leerlingen dus om lobbyen, discussie en strategie.

Bij MUNO zijn de vergaderingen van de Verenigde Naties in het klein uitgevoerd. Ook andere scholen nemen deel aan deze activiteit. Deze week zijn de tto-klassen van het Jan van Brabant College uit Helmond, Stedelijk College Eindhoven en Penta College CSG Jacob van Liesveldt uit Hellevoetsluis te gast op onze school. De leerlingen worden in groepen ingedeeld en vertegenwoordigen een land. Zij moeten zich verdiepen in dat land en met die kennis het landenstandpunt verdedigen in de vergadering en medestanders vinden. Daarbij gaat het onder meer om veiligheid, economische zaken en mensenrechten. MUNO wordt donderdag afgesloten met een bijeenkomst in de aula.

Alle activiteiten rondom MUNO zijn te vinden op de eigen site http://www.dewillem.org/muno/

Het MEP is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese Scholieren, waarbij de leerlingen ervaring opdoen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de EU. Het is een politiek spel dat draait om discussie, debat en strategie. Des te beter de inbreng van een land is, des te meer punten kan de groep verdienen. Uiteindelijk worden zes scholieren gekozen die de school vertegenwoordigen op MEP provinciaal Zuid-Holland. Na de provinciale conferentie is het mogelijk uitgezonden te worden naar de landelijke conferentie.

 

 

← Terug naar het nieuwsoverzicht