Erkend reanimatieonderwijs

Achttien docenten van CSG Willem van Oranje worden momenteel opgeleid tot reanimatie-instructeur. Vanaf volgend schooljaar mogen zij door de Hartstichting erkend reanimatieonderwijs geven. Zij doen dat bij biologie en bewegingsonderwijs.

Elke week krijgen ongeveer 300 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak in en rond het huis, op het werk of op school. De enige kans op overleven is als er snel hulp wordt geboden. De Hartstichting wil dat de overleving na een hartstilstand in heel Nederland 25 procent wordt. Dat kan alleen als er overal binnen 6 minuten wordt gereanimeerd.

De leerlingen volgen een digitaal lesprogramma van vier lessen, de zogeheten 6-Minutenles. Zij leren tijdens die lessen hoe te handelen bij een hartstilstand en hoe levens te redden. De 6-Minutenles omvat theorie- en praktijkles. Er worden twee lesuren biologie en twee lesuren bewegingsonderwijs gereserveerd voor de training. De leerlingen die de 6-Minutenles hebben gevolgd ontvangen een certificaat. In de schooljaren erna wordt de informatie herhaald en getoetst om getraind te blijven.

Docent biologie Jaco Jacobs juicht de speciale reanimatielessen toe. ,,Onze leerlingen leren bij het vak biologie van alles over bloedsomloop en transport, die kennis is ook van belang als je gaat reanimeren. Het belang van bewegen staat voorop bij bewegingsonderwijs. Docenten van deze vakken zijn opgeleid tot instructeur, omdat het uitstekend aansluit bij hun lessen,’’ geeft hij aan.

Ter voorbereiding op de reanimatielessen wordt ook eigen trainingsmateriaal aangeschaft, zoals de bekende reanimatiepoppen.

 

← Terug naar het nieuwsoverzicht