“Golden ticket” voor techniekonderwijs

“Een mooie opsteker voor het technische onderwijs van onze school”, zo omschrijft natuur- en scheikunde docent Jorrit Yntema van CSG Willem van Oranje de Golden Ticket die hij onlangs van het landelijke M-Tech programma mocht ontvangen. “Het geeft aan dat we hier op de goede weg zijn met ons onderwijs en leerlingen echt uitdagen om met techniek aan de slag te gaan.” De mavo-afdeling van CSG Willem van Oranje ontving afgelopen week boven een reeds toegekende subsidie van € 7.500,- nog een extra aanmoedigingsprijs van € 2.500,-, waarmee het technische onderwijs van de mavo-afdeling een extra impuls krijgt.

Technici zijn onmisbaar voor de Nederland in zowel economische als maatschappelijke zin. Jongeren die kiezen voor een technisch (exact) vakkenpakket hebben uitzicht op een uitdagende baan met perspectief. Het bedrijfsleven vraagt namelijk expliciet om een hogere uitstroom van technisch gekwalificeerden.

Om het technisch talent van leerlingen zo goed mogelijk te benutten, voert het Platform Bèta Techniek, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, diverse  programma’s uit. Eén van deze programma’s is het M-Tech programma dat zich richt op mavo-leerlingen. Juist in de mavo is landelijk nog veel winst te behalen in de doorstroom naar technische vervolgopleidingen. Met het M-Tech programma wordt de aandacht van mavo-leerlingen gevestigd op technische (exacte) vakken op de mavo, waardoor uiteindelijk meer leerlingen kiezen voor Wiskunde, Natuur en Scheikunde (NaSk) én de doorstroom naar technische vervolgopleidingen wordt vergroot.

Goed plan
Afgelopen zomer schreven Jorrit Yntema en Ankie van Schaijk van CSG Willem van Oranje een implementatieplan om de mavo-leerlingen te enthousiasmeren voor techniek en de daarbij behorende vakken. Dit plan werd onlangs met succes bij het M-Tech programma ingediend, waarna CSG Willem van Oranje een subsidie van € 7.500,- heeft mogen ontvangen. Afgelopen week werd bekend dat het plan van de school behoort tot één van de betere plannen die in het kader van het M-Tech programma zijn ingestuurd. Die prestatie is nu beloond met een waardecheque van € 2.500,-. Met de extra gelden krijgt het technische onderwijs op de mavo-afdeling van CSG Willem van Oranje een extra impuls zodat leerlingen extra uitgedaagd kunnen worden om hun technische talenten te ontwikkelen.

Uitdagen van leerlingen
CSG Willem van Oranje zet zich in om leerlingen om allerlei gebieden uit te dagen zich te ontwikkelen. Daarbij zijn er niet alleen leerprogramma’s ingericht op het thema Bèta-techniek, maar is de school ook actief op het gebied van tweetalig onderwijs (tto), klassieke cultuur, kunst/beeldend en internationalisering.

Geraadpleegde bron: www.mavotech.nl

Ynt golden ticket

← Terug naar het nieuwsoverzicht