Ruimte voor sportief talent

De Willem van Oranje is een school waar veel ruimte is voor sporttalent en natuurlijk ook voor topsporters. Zij krijgen alle hulp en tijd die nodig is om hun talent optimaal te ontplooien. Dit gebeurt in nauw overleg tussen ouders, leerling en school. Twee leerlingen die op hoog niveau presteren zijn Anke van As (beachvolleybal, H5) en Olav Kooij (schaatsen en wielrennen, VWO3)

Anke van As heeft een bijzondere zomer achter de rug. Op 10 juli kreeg zij het nieuws te horen dat ze met Nika Daalderop Nederland mocht vertegenwoordigen op het EK Beachvolleybal onder de 18 jaar in Riga (Letland). Op het toernooi heeft ze goed gepresteerd, het duo werd 6e van de 32 teams en behaalde een WK-ticket voor Nederland voor volgend jaar.
Eerder dit jaar was Anke al geselecteerd voor Jeugd Oranje van BeachvolleybalTeam Nederland. In de zaal speelt Anke topdivisie bij Sliedrecht Sport. In haar ambitie om topvolleybalster te worden, wordt Anke volop gesteund door school. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat zij aantoonbaar goed presteert.

Bij de start van het nieuwe nationale volleybalseizoen maakte Anke met haar debuut in de eredivisie en bij de uitzending van Studio Sport. Zij streed met bekerwinnaar Sliedrecht Sport tegen landskampioen VC Sneek om de Supercup. De Friese ploeg won de cup.

Olav Kooij werd begin dit jaar nog gehuldigd door wethouder Pieter Paans van Cromstrijen voor zijn geweldige sportprestatie tijdens de Viking Race in Heerenveen. Olav werd daar vierde op de 3000 meter en vijfde in het algemeen klassement. De Viking Race staat in de schaatswereld bekend als de belangrijkste schaatswedstrijd voor de jeugd in de leeftijd van 11 t/m 16 jaar. Officieus wordt het toernooi ook wel het Europese kampioenschap voor de jeugd genoemd. In januari eindigde hij als tweede in het algemeen klassement tijdens het ISkate NPT in Groningen.

Olav zet zijn wielrentalent ook in voor het goede doel. Eind juni fietste hij met een groep docenten en leerlingen van de Willem van Oranje mee met HomeRide. De HomeRide is een 500 kilometer lange wielertocht waarbij binnen 24 uur van Groningen naar Maastricht wordt gefietst langs verschillende Ronal McDonald Huizen. Hiermee halen de fietsers geld op voor het Ronald McDonald Kinderfonds.

Golftalent Nick Cornielje beleefde eind augustus zijn debuut op het Nederlands Kampioenschap Matchplay Junioren op Golfclub Cromstrijen in Numansdorp. Nick had zijn deelname te danken aan de wildcard die hem door Golfclub Cromstrijen werd toebedeeld en door de Nederlandse Golf Federatie beschikbaar was gesteld. Al in de eerste ronde bleek Jerri Ji van de Noordwijkse te sterk voor Cornielje, maar deelname aan het NK leverde hem wel veel wedstrijdervaring op.

Voor de zomer nam de Willem van Oranje afscheid van topsporters Louis Hollaar (langebaanschaatsen en inline skaten) en Julia Verschoor (hockey). Beiden behaalden hun havo-diploma.