Een groep leerlingen van mavo 2 en 3 en havo 3 is gisteren vertrokken voor een uitwisseling met onze partnerschool in Burg, de Grund- und Oberschule Mina Witkojc in het mooie Spreewald. Zij zijn daar ’s middags ontvangen door hun eigen gastgezin. De leerlingen uit het derde leerjaar zijn vandaag met twee docenten van De Willem en de Duitse leerlingen vertrokken naar Oswiecem (Auschwitz) waar zij in een jeugdherberg verblijven. Morgen bezoeken zij concentratiekamp Auschwitz en woensdag gaan zij naar Birkenau. Donderdag reizen zij via Krakau terug naar Burg. De mavo 2-leerlingen blijven, onder begeleiding van twee andere docenten, op de partnerschool in Burg.

De leerlingen van onze school hebben zichzelf aangemeld voor deze uitwisseling. In juni komen 12 Duitse leerlingen voor een tegenbezoek naar Nederland. Ze gaan dan in elk geval een aantal culturele instellingen bezoeken, het overkoepelende thema hierbij is ‘respect’.

Hieronder een kort verslag van de groep die in Burg is gebleven:

Dag 1. Vandaag begonnen leerlingen om 7.45 uur op school. Zij hebben eerst meegewerkt aan een kunstproject met als thema ‘respect’ en als symbool bruggen (bouwen). Na de lunch zijn we naar de Heimatstube geweest. Hier hebben zij iets over de geschiedenis en tradities van Burg geleerd. In de middag hadden de leerlingen vrije tijd en zijn ze met de Duitse leerlingen met bus naar Cottbus gegaan (zie foto’s).
Eén van de leerlingen schreef: In de ochtend moesten we een plakje maken over respect in het kunstlokaal. In de middag gingen we eerst even lunchen in de bakker daarna een museum het ging over (die andere taal) en over het leven in Burg vroeger ( kleding, tradities) het was interessant.
Dag 2 in Cottbus
De leerlingen hebben een bezoek gebracht aan het museum in Cottbus en stond in het teken van het jodendom. Zij hebben er geleerd welke rol joden in deze regio hebben gespeeld en wat er met hen is gebeurd in WO II. Ter herinerring hieraan zijn er in Cottbus gedenktekens geplaatst van een synagoge en zogenoemde Stolpersteine (struikelstenen / gedenkstenen) met de namen van de joden die er geleefd hebben. Hiervoor kregen we een rondleiding door de stad (het was koud!); de leerlingen moesten met een plattegrond zelf op zoek naar de plek waar de synagoge gestaan heeft en op de grond zoeken naar de Stolpersteine. In de middag werkten de leerlingen in groepjes aan een opdracht m.b.t. de Stolpersteine (waar liggen de Solpersteine, om welke joodse namen gaat het, hoe was hun leven vóór de holocaust en wat hebben ze tijdens de holocaust meegemaakt). Daarna werden de groepsopdrachten besproken en naar hun mening gevraagd wat hun indruk ervan is en of ze denken dat het nogmaals kan gebeuren.
Dag 3 in Cottbus
De leerlingen hebben een bezoek gebracht aan een katholieke kerk in Cottbus en kregen tekst en uitleg van zuster Gabriella. De bijbehorende opdracht was opschrijven wat zij al wisten over het Christendom en wat nog niet. De zuster besprak dit en ging soms in op de punten die niet bekend zijn bij de leerlingen. De boodschap die zij meekregen was: heb uw naaste lief, want hij is net als jij.
In de middag hebben de leerlingen een Duitse film gezien “Als Paul über das Meer kam”. De film had indruk gemaakt op onze leerlingen. De film laat zien hoe Paul er maanden over doet over zijn vlucht vanuit Nigeria tot in Berlijn, waarin hij afhankelijk is van andere mensen in bepaalde situaties en maar daardoor hoopvol en en toch verwachtingsvol blijft.
Dag 4 in Burg
Na de lunch hebben we een winter ‘Kahnfahrt’ gemaakt en van een stukje Spreewald kunnen genieten. Het was een heerlijke, ontspannen afsluiting in Burg in het zonnetje. Morgen is het de laatste dag en nemen we ’s ochtends afscheid van de Duitse leerlingen. Na het afscheid vertrekken we naar Berlijn om daar de week af te sluiten.
Dag 5 in Burg / Berlijn
’s Ochtends hebben we kort bij elkaar gezeten om afscheid te nemen van elkaar. Onze leerlingen hebben een presentje gehad, een aandenken aan de week in Burg. Nadat we een groepsfoto hadden gemaakt, was er tijd voor koekjes en een drankje. Om 10.00 uur werden we opgehaald en begon de terugreis via Berlijn. De leerlingen kregen vrije tijd om wat te eten en shoppen, daarna zijn we vanaf ​​Alexanderplatz teruggelopen naar het station. Onderweg liepen we langs een aantal bezienswaardigheden, hier stopten we en kregen van meneer Pieterse een mooi verhaal erbij. Rond 19.30 uur kwamen we weer veilig aan op Schiphol.

De groep die naar Auschwitz is gegaan, schrijft het volgende:
Vandaag dan de eerste serieuze dag van de reis gehad met onze 8 leerlingen. Een rondleiding met een Poolse gids door stammlager Auschwitz. Leerlingen hebben alles goed in zich opgenomen in de 3,5 uur-durende rondleiding door het gehele kamp. Behoorlijk indrukwekkend om de barakken, beelden en foto’s te zien van de barbaarse omstandigheden waarin de 1,3 miljoen gevangenen geleefd hebben. Velen maar voor enkele maanden. Wat behoorlijk indruk maakte waren de achtergebleven spullen van de gevangenen (schoenen, kleding, maar ook brillen en afgeschoren haar). Morgenochtend volgt deel 2 van de rondleiding, maar dan door concentratiekamp Birkenau (ook wel Auschwitz II genoemd, het vernietigingskamp). Zal ook wel behoorlijk impact hebben op ons allen.

Na gisteren zijn de leerlingen klaar voor vertrek naar Burg (via Krakau). Alles is ingepakt. Koffers de bus in. 3 dagen in jeugdherberg zijn zeer voorspoedig verlopen. Laatste avond was gezellig met (een deel van) de Duitse leerlingen. Birkenau heeft ook behoorlijk indruk gemaakt; de meesten vonden stammlager indrukwekkender met al die beelden en foto’s dan het groteske vernietigingskamp Birkenau. Al met al een goede week in Polen geweest.

Donderdag de jeugdherberg verlaten en met gehele groep naar Krakau (Krakow) gereden. Een Engelstalige rondleiding door centrum van de stad gehad en nog wat vrije tijd voor de leerlingen. Om 15:00 uur vertrokken naar Burg. Pas om 22:00 uur bij de gastgezinnen. Leerlingen hebben boven gezeten in de bus met de Duitse leerlingen. Steeds meer intergratie in de loop van de week.
Vrijdag op school afscheid genomen van onze Duitse gastgezinnen en collega’s. Om 10:00 met de gehele groep (ook Carol en Angelo) in de taxi vertrokken naar hauptbahnhof Berlijn. Deel van de Leerlingen waren toch wel wat ontgoocheld om weg te gaan. Ze wilden het liefst nog wat dagen extra gebleven zijn.
In Berlijn gegidst door collega Bart: enkele hoogtepunten gezien (alexanderplatz, fernsehturm, Reichstag, enkele musea, Bebelplatz, brandenburgertor).
Terugreis verliep voorspoedig en om 20:00 uur konden de ouders hun kinderen op Schiphol omarmen. Meesten waren behoorlijk uitgeput.
Al met al een bijzondere ervaring en een leuke groep.
Kijk voor foto’s op https://www.dewillem.nl/fotos/