Leerlingen sprekers op Digibron-dag

Vwo 6-leerlingen Nienke Groenewoud en Rilana van der Hoek vertelden vrijdag 30 september jl., tijdens een grote bijeenkomst van Digibron in Apeldoorn, over hun bijdrage aan het project Volkspetitionnement van 1878. Zij onderzoeken wat de achtergrond was van de ondertekenaars in Heinenoord en Goudswaard.

De twee leerlingen werken voor hun profielwerkstuk (PWS) mee aan het onderzoek naar het Volkspetitionnement van 1878. In dat jaar organiseerde de orthodox-protestantse politicus Abraham Kuyper een ‘volkspetitionnement’ aan Koning Willem III. Meer dan 300.000 Nederlanders zetten toen hun handtekening onder het ‘smeekschrift’ om een nieuwe wet op het lager onderwijs, die nadelig was voor christelijke scholen, tegen te houden.

Op initiatief van prof. dr. Fred van Lieburg van de Vrije Universiteit Amsterdam worden de namen en woonplaatsen van de ondertekenaars uit 1878 gedigitaliseerd en via een interactieve website gepresenteerd. Nienke en Rilana doen hun onderzoek in Goudswaard en Heinenoord.

Digibron is een kenniscentrum op gereformeerde grondslag. Het Reformatorisch Dagblad is nauw betrokken bij de speciale Digibron-dag.

 

← Terug naar het nieuwsoverzicht