Mavo-2 bezoekt Europoort

Op dinsdag 20 januari jl. heeft een groep mavo 2 leerlingen een bezoek gebracht aan de Europoort als voorbereiding op hun komende vakkenkeuze en de mogelijkheden daarvan bij hun toekomstige vervolgopleiding en beroepskeuze.

Om zowel de jongens als meisjes een idee te laten krijgen van allerlei soorten beroepen die zij later kunnen kiezen, kregen ze al in de bus op weg naar de Europoort een globale beschrijving van werkzaamheden die in de bedrijven langs de weg daar naar toe worden uitgevoerd zoals de opslag en overslag van goederen en de verwerking van aardolie tot diverse chemische producten door de petrochemische industrie.

Bij het bedrijf Mourik Services B.V. werden de leerlingen in kleinere groepen meer gedetailleerd geïnformeerd over mogelijke beroepen in o.a. de infrastructuur, industriële reiniging, mechanisch en civiel/bouwkundig werk, het ontladen en laden van reactoren en milieutechniek. Het leuke was dat de leerlingen op deze manier kennismaakten met beroepen waarvan ze voorheen het bestaan niet wisten en dat de meisjes zagen dat ook zij veel van die werkzaamheden zouden kunnen uitvoeren. Ook werd duidelijk dat hun dagelijks leven veel meer beïnvloed wordt door al deze takken van dienst dan zij dachten. Als een lasser immers zijn werk niet goed doet, lekken stoffen weg uit de ondergrondse leidingen en kunnen er allerlei (milieu)problemen ontstaan.

Van daaruit was een link gauw gelegd naar de mogelijke opleidingen bij Albeda college en Zadkine. In het educatief informatie centrum (EIC) Mainport Rotterdam kregen de leerlingen namelijk o.a. een voorproefje van de opleiding tot laborant-analist. Hoewel het hierbij beperkt bleef tot het maken van badzout en haargel, werd ook verteld dat je met deze opleiding kunt werken bij chemische bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten en de levensmiddelenindustrie en dus bij zou kunnen dragen aan een beter milieu.

Door de overige doe-activiteiten bij het EIC kregen de leerlingen een goed beeld van de overige keuzemogelijkheden. Opvallend hierbij was dat veel leerlingen daarbij nadenken over de goede vooruitzichten op een baan, een goed salaris en de mogelijkheid in het buitenland te kunnen werken. Toch een leuk begin van hun loopbaanoriëntatie.

← Terug naar het nieuwsoverzicht