Met Orpheus naar de onderwereld

Het is inmiddels goed gebruik om in de bovenbouw met het vak Latijnse Taal en Cultuur naar opera- of toneeluitvoeringen te gaan. Maandag jl. bezocht een groep enthousiaste latinisten uit vwo 4 en 5 de voorstelling l’Orfeo met de bekende countertenor Philippe Jaroussky in het Concertgebouw in Amsterdam.
De mythe van Orpheus is een van de bekendste mythen uit de Klassieke Oudheid. In de Middeleeuwen, Renaissance en latere tijden komt het thema steeds weer terug in de muziek en beeldende kunst.
Het verhaal vertelt over Orpheus die, nadat hij zijn geliefde Eurydice op zijn bruiloft aan de dood had verloren, afreist naar de Onderwereld om haar terug te halen. Met zijn schitterende muziek en gezang betovert hij Charon, de Cerberes en de goden van de Onderwereld. Hij mag zijn Eurydice meenemen, op voorwaarde dat hij onderweg niet zal omkijken. Maar u raadt het al, zijn liefde voor Eurydice is zo groot, of zijn mannelijke wilskracht zo klein, dat hij toch omkijkt. En hij verliest zijn geliefde voor altijd…
Een prachtig verhaal over het lot, de liefde, dood, rouw en hoe om te gaan met het verlies van je grote liefde.
← Terug naar het nieuwsoverzicht