Naar de schouwburg voor een Griekse tragedie

Wat doe je als je geweten lijnrecht tegen de wetten ingaat? Dit is de vraag waar Antigone zich voor gesteld ziet in de gelijknamige Griekse tragedie van de grote tragediedichter Sophocles. Op zaterdag 18 april gingen de leerlingen uit 4 VWO (Gymnasium en Atheneum met Latijn) naar de Stadsschouwburg in Amsterdam om deze bijzondere productie bij te wonen.

Toneelgroep Amsterdam brengt deze klassieke tragedie opnieuw op de planken. Onder leiding van de Belgische regisseur Ivo van Hove, met de bekende Franse actrice Juliette Binoche (o.a. Chocolat en The English Patient) in de hoofdrol, voert zij deze tragedie op in Luxemburg, Londen, Antwerpen, Amsterdam, Parijs, Recklinghausen, Edinburgh, en New York.

Op onze school blijft het volgen van Grieks en/of Latijn niet bij lessen vertalen en cultuur in het klaslokaal. We zoeken de samenwerking met andere vakken zoals handvaardigheid, geschiedenis en de andere talen om de samenhang van verschillende vakken te laten zien en verschillende talenten te activeren. Daarnaast bezoeken we in ieder leerjaar ten minste eenmaal een museum, tentoonstelling of toneel- of muziekuitvoering.  Eerder bezochten we al  Dido & Aeneas van Henry Purcell en Elektra, nu bezoeken we opnieuw een Griekse tragedie.

Antigone is één van de rijkste en meest raadselachtige teksten uit het toneelrepertoire. Na een machtsstrijd tussen haar broers, beslist Antigone om, tegen het bevel van Kreon in, haar broer Polyneikes te begraven. Ze plaatst zich daarmee buiten de wet en komt lijnrecht tegenover Kreon te staan die zich beroept op het staatsbelang. Onwrikbaar blijft ze in haar broederliefde en in haar afwijzing van het politieke denken van haar oom. Haar autonomie brengt een hele staat aan het wankelen…

← Terug naar het nieuwsoverzicht