Naast tweetalig nu ook regulier gymnasium

Om beter in te spelen op de wensen van ouders en leerlingen breidt CSG Willem van Oranje volgend jaar het onderwijsaanbod uit. Naast het tweetalig gymnasium kunnen leerlingen nu ook kiezen voor regulier gymnasiumonderwijs. Bovendien krijgen atheneumleerlingen de mogelijkheid om zelfs na de brugklas nog over te stappen naar het gymnasium.

 

Latijn voor alle vwo-leerlingen
Arnoud Malenstein, docent Latijn licht toe: “We creëren nu de mogelijkheid meer leerlingen met het gymnasiumonderwijs kennis te laten maken, doordat zij een jaar lang een mening kunnen vormen. Vwo-leerlingen die twijfelen over het gymnasium zijn bij ons volledig op hun plek, aangezien zij later nog de mogelijkheid krijgen om over te stappen. Hierdoor kunnen zij het maximale uit zichzelf halen.” Om dit te kunnen bewerkstelligen volgt elke vwo-brugklasleerling vanaf volgend schooljaar 2 uur per week Latijn. De atheneum- en gymnasiumleerlingen volgen dan in het eerste jaar exact hetzelfde programma.

Inzicht in taal en culturen
Latijn wordt niet meer gesproken. Is het dan wel zinvol voor brugklasleerlingen om deze taal te leren? “Jazeker,” vertelt Hendrik Franzen, docent Latijn. “De leerlingen ontwikkelen hierdoor een groter taal- en tekstgevoel, waardoor ze een voorsprong hebben bij het leren van andere talen, zoals Duits. Verder krijgen ze een brede algemene ontwikkeling en culturele vorming. Ze herkennen hoe de klassieke talen en culturen doorwerken in onze moderne maatschappij. Een heel groot deel van onze eigen cultuur stamt af van de antieke culturen. Doordat de leerlingen in contact worden gebracht met de gedachtewereld en samenleving van toen, snappen ze de wereld van nu beter. Als laatste zorgt het vertalen van Latijn voor een groter analytisch vermogen. Kortom, Latijn helpt de leerlingen succesvoller te zijn in andere vakken.”

Ben jij nieuwsgierig of gymnasium ook voor jou haalbaar is? Wij vertellen het je graag! Voor meer informatie kun je/kunt u contact opnemen met de heer G. Andeweg, conrector brugklassen. Stuur een mail naar [email protected] of bel naar 0186-634343.

 

← Terug naar het nieuwsoverzicht