O&O mavo 2 – onderzoek wc-papier

Water is een belangrijke bouwstof voor alle cellen en organen in ons lichaam en gelukkig hebben we in Nederland 24 uur per dag beschikking over goed drinkwater. Toch realiseren weinig leerlingen zich dat daar een reinigingsproces van 153 dagen aan vooraf gaat en dat zij daar zelf ook invloed op hebben. De afgelopen periode hebben alle mavo 2 klassen bij Bart Lubbers tijdens de lessen O&O dan ook onderzoek gedaan naar de invloed van het gebruikte wc-papier.

In tegenstelling tot in veel andere landen is het in Nederland het gebruikelijk om het gebruikte toiletpapier samen met de uitwerpselen weg te spoelen. En hoewel ons rioolstelsel daarop is ingericht, kost het de rioolwaterzuiveringen heel veel moeite om dit papier weer uit het water te verwijderen voordat het echte zuiveringsproces begint. Het soort toiletpapier maakt daarbij veel uit. Daarom moesten de leerlingen onderzoek doen naar de verschillende soorten wc-papier en de eigenschappen daarvan zoals prijs, comfort, absorptievermogen, trekkracht en klontvorming.

De conclusie was echter dat de consument andere eigenschappen van het wc-papier belangrijk vindt (prijs en comfort) ten opzichte van de rioolwaterzuiveringsbedrijven (oplosbaarheid). Gelukkig zijn onze leerlingen heel creatief in het bedenken van oplossingen hoe zij aan bescherming van ons drinkwater bij kunnen dragen. Door wat minder wc-papier te gebruiken en door géén ander afval in de wc te gooien helpen we met elkaar het zuiveringsproces van het water. Iets wat weer perfect aansluit bij ons eTwinningproject Care2feed!

 

← Terug naar het nieuwsoverzicht