Ooggetuige verhaalt over DDR

Hoe was het om op te groeien in de DDR? Hoe was het leven achter de Muur in West-Berlijn? Ooggetuige Andreas Scharfenberg kwam het donderdag 3 november vertellen aan de leerlingen van vwo 4 met Duits in hun pakket. Hij deed dat in het kader van het project ‘Blik op de Muur’.

Een lesuur was eigenlijk te weinig om Andreas zijn interessante verhaal te laten vertellen aan de leerlingen, die op hun beurt weer de nodige vragen hadden. Geïnteresseerd luisterden ze naar Andreas die zijn jeugd beschreef en het ‘gewone’ van de Muur. ‘Die speelde geen rol voor ons’. Voor de leerlingen was dat een ontdekking, zij leren over de angst waarin de mensen achter de Muur leefden, maar hoorden nu het verhaal over het dagelijks leven.

Het project ‘Blik op de Muur’ is opgezet door het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) dat sprekers, die nu in Nederland wonen maar opgroeiden in de DDR, laat vertellen over hun schooltijd achter de Muur, over hun leven in het geïsoleerde West-Berlijn van de jaren ’80 en over de gevolgen van de hereniging voor hun familie en vrienden. In totaal worden op meer dan 60 scholen met ruim 3300 leerlingen verhalen verteld.

Het DIA wil met dit project Nederlandse leerlingen meer betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland. De val van de Muur is immers 27 jaar geleden en inmiddels groeit er een hele generatie op die de deling van Duitsland alleen uit de geschiedenisboeken kent. De persoonlijke verhalen van de gastsprekers maken de geschiedenis tastbaar. Voor CSG Willem van Oranje een belangrijke reden om deel te nemen aan dit project.

← Terug naar het nieuwsoverzicht