Op zoek naar gezonde snacks

“Bewust omgaan met voeding. Dat is belangrijk.” Al onze tweedejaars mavoleerlingen kregen die boodschap afgelopen week mee. In de praktijk gingen zij aan de slag met gezond voedsel. In het kader van het project ‘Gezond gewicht’ en binnen het thema ‘Voeding en vertering’ bezochten zij de Agrimarkt in Oud-Beijerland en gingen zij op zoek naar gezonde alternatieven voor snacks.

De lessen biologie stonden afgelopen periode in het teken van voeding. De verschillende voedingsstoffen, de functies daarvan en de voedingsmiddelen die deze stoffen bevatten, werden daarbij uitgebreid besproken. Afgelopen dinsdag was het tijd voor een praktijkopdracht.

“Jongeren houden in het algemeen van snoep, koek, chips en aanverwante artikelen, maar staan er niet bij stil dat er heel veel gezonde alternatieven zijn om hun “ongezonde” trek te stillen,” zegt Paulien du Fossé, docente biologie. “In de praktijk hebben zij nu spelenderwijs ontdekt dat je ook lekker en gezond kunt snacken.”

Eten en milieu
De diëtistes Miriam Blom en Iris Dros van de schoolkantinebrigade ontwikkelden een leerzame praktijkopdracht met allerlei vragen, waarmee de leerlingen in groepjes in de supermarkt aan de slag gingen. Zo ontdekten de leerlingen dat de meeste appels uit Nederland komen, terwijl een avocado uit een tropisch land komt. De conclusie die de leerlingen vervolgens trokken? Het is dus beter voor het milieu om appels te eten!

De leerlingen stonden uitgebreid stil bij hun eetgedrag door bijvoorbeeld twee ons groenten af te wegen. Zij kwamen bij die opdracht tot de conclusie dat zij toch niet elke dag zo’n portie tot zich nemen. Wel kwamen zij met de vleeswaren op hun brood en hun avondeten al snel aan de benodigde 125 gram vlees per dag. Ook ontdekten zij dat je beter Optimel kunt drinken dan volle melk, dat 48+ kaas veel vet bevat en dat rozijntjes een gezond alternatief voor snoep zijn.

Al met al blikken de leerlingen terug op een leerzame opdracht én een leuke les.  Paulien du Fossé: “De opdrachten werden met veel enthousiasme uitgevoerd. We zijn dan ook erg blij dat we deze opdracht bij onze buurman de Agrimarkt mochten uitvoeren.”

Het project ‘Gezond gewicht’ maakt leerlingen bewust van wat zij eten, wat de gevolgen daarvan zijn en welke keuzes zij beter zouden kunnen maken. Bij het thema ‘Voeding en vertering’ worden de verschillende voedingsstoffen, de functies van deze voedingsstoffen en de voedingsmiddelen die deze stoffen bevatten, uitgebreid besproken. De leerlingen leren daarbij dat alle voedingsstoffen belangrijk zijn, maar dat wij niet alle stoffen in dezelfde hoeveelheid nodig hebben. Daarnaast leren zij hoe zij de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid kunnen binnenkrijgen.

 

← Terug naar het nieuwsoverzicht