Pinterest in de oudheid

Wekenlang zaten de leerlingen van 3 Gymnasium gebogen over Latijnse teksten over Hannibal en de Punische oorlogen, de strijd tussen Rome en Carthago. Op donderdag 9 april verlieten zij de schoolbanken om naar het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden te gaan en bezochten zij de expositie over Carthago. 

Voor een aantal uren vluchtten ze voor de stralende zon, dompelden zich onder in het stralende verleden van deze roemruchte stad en werden ze door de rijke geschiedenis van deze wereldstad, met 500.000 inwoners op het hoogtepunt, geleid. We leerden dat de Carthagers waarschijnlijk echt uit Phoenicië kwamen, dat Vergilius de verhalen gebruikte in zijn epos over Aeneas, we hoorden over kindoffers, zeeslagen, zonnewijzers die het alleen op de breedtegraad van Carthago doen en natuurlijk over de oorlogen met Rome.

Zoals altijd verwerken de leerlingen alles wat ze gezien en gehoord hebben in een verslag. Maar nu eens niet geschreven, maar door middel van een van de snelst groeiende sociale media van dit moment, het online prikbord Pinterest. Hier plaatsen zij hun impressie van de dag in de vorm van veertig originele, creatieve en mooie foto’s met korte bijschriften. Voor veel van de leerlingen was deze dag dus niet alleen een kennismaking met het verleden, maar tegelijk ook met het heden. Want Pinterest hadden de meesten nog niet eerder gebruikt, laat staan voor school.

Follow Arnoud Malenstein’s board 3 Gymnasium – Bezoem RMO on Pinterest.

“Onder deskundige leiding van twee rondleiders maakten we kennis met een stad waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 9e eeuw voor Christus. Het beroemde verhaal van Dido en Aeneas, waarover we in de 2e klas gelezen hebben, bleek een Punische tegenhanger te hebben. De Punische prinses Elissa (Bij Vergilius heet zij Dido) vluchtte voor haar broer, de nieuwe koning, omdat hij haar echtgenoot had vermoord. Na omzwervingen kwam zij in Noord Afrika aan, waar koning Iarbas graag met haar wilde trouwen. Elissa had echter trouw beloofd aan haar overleden echtgenoot en bedankte vriendelijk voor de eer.Wel wilde zij graag in Noord-Afrika blijven wonen. Zij mocht van Iarbas een stuk grond kopen, dat ze kon omspannen met één koeienhuid. Elissa bleek echter Iarbas te slim af, sneed de huid in een lange, dunne reep en wist hiermee een behoorlijk stuk grond te verwerven. Hier begon zij met de bouw van een stad, het latere Cartago.”

 

← Terug naar het nieuwsoverzicht