Raketten gelanceerd op locatie Poortwijk

Alweer een ‘hoogte punt’!

Het is een zomerse herfstdag op 10 november 2014.
Onder een strak blauwe hemel bereiden de leerlingen van de talentgroep ‘science’ de laatste dingen voor.

Na het opbouwen van de lanceerinstallatie en de nodige voorbereidingen met de elektronische ontsteking kan het aftellen echt beginnen.

Na een periode van 12 weken, waarin de brugklasleerlingen zelf onderzoek hebben gedaan naar alle onderdelen van een raket, is de afsluiting een groot succes.
De raketten worden vanaf het schoolgebouw aan de Polderlaan gelanceerd en enkele daarvan vliegen tot ongekende hoogte. Soms moet zelfs halverwege Poortwijk een raket uit een boom gevist worden.

Voordat de zelfgemaakte raketten daadwerkelijk gelanceerd worden, hebben de leerlingen zelf al een berekening gemaakt en geëxperimenteerd met o.a. de raketbrandstof. Dit zorgt ervoor dat er verschillende modellen gemaakt zijn, met allemaal andere eigenschappen.
Wat wèl overeenkomt, is dat alle modellen via een parachute weer naar beneden komen en er hierdoor geen gevaar is voor de omwonenden.

De leerlingen hebben via een portfolio al hun vorderingen gedocumenteerd en geïllustreerd.
Tevens hebben zij mooie foto’s en video’s gemaakt.
In de fotocollage is een beeld van deze leerzame activiteit geschetst.

Deze lessenserie is tot stand gekomen om te laten zien dat technici onmisbaar zijn voor Nederland, zowel in economische als maatschappelijke zin.
Wij hopen dat, door al onze inspanningen, jongeren vaker zullen kiezen voor een technisch (exact) vakkenpakket.

 

← Terug naar het nieuwsoverzicht