Gastles van burgemeester K. Tigelaar

Burgemeester Klaas Tigelaar stond maandag 15 december voor de klas op CSG Willem van Oranje. Speciaal voor de leerlingen van een havo 4- en een vwo 4-klas kwam de burgemeester vertellen over gemeentepolitiek.

De gastlessen van de burgemeester passen precies bij het thema politiek dat momenteel wordt behandeld bij het vak maatschappijleer. Daarbij merk je dat gemeentepolitiek eigenlijk nog niet zo leeft bij de leerlingen. Zij hebben al wel een globaal beeld ontwikkeld over de landelijke politiek en de politieke partijen, maar verder niet.
De gastles van de burgemeester is een mooie gelegenheid om te laten zien dat juist gemeentepolitiek invloed heeft op het leven van de leerlingen.

Ter voorbereiding op de komst van de burgemeester, die zijn carrière ooit begon als basisschooldocent, hebben de leerlingen allerlei vragen bedacht. Zo willen zij weten hoe zijn werkdag er uitziet en of de gemeente plannen heeft om meer activiteiten voor jongeren te organiseren. Ook hebben zij de nevenfuncties van de burgemeester bestudeerd. Hij is ondermeer vice-voorzitter van het landelijk bestuur van de ChristenUnie. De vwo-klas is vooral erg verbaasd dat hij nog zoveel functies heeft naast het burgemeesterschap. Helemaal toen zij hoorden dat die nevenfuncties ook nog onbezoldigd zijn.

Politiek is één van de vier thema’s die de vierdejaars leerlingen behandelen tijdens het vak maatschappijleer. Andere thema’s zijn: de rechtsstaat, de pluriforme samenleving en de verzorgingsstaat. Aan het einde van het schooljaar gaan de leerlingen met elkaar in debat. Vaak gaat dat over landelijke zaken, wie weet komen er nu ook lokale onderwerpen aan bod.

← Terug naar het nieuwsoverzicht