Bijzonder bezoek Hugo de Groot

Ruim dertig leerlingen van OSG Hugo de Groot uit Rotterdam zijn woensdag 23 maart te gast geweest op CSG Willem van Oranje. Die ontmoeting was een vervolg op het bezoek van de havo 4-klas maatschappijwetenschappen aan de Hugo een maand geleden.

Er ligt een wereld van verschil tussen beide groepen leerlingen en tegelijkertijd ook helemaal niet, luidde de conclusie aan het einde van de middag. De Hugo-leerlingen waren onder de indruk van de grootte van de school: de Hugo telt 600 leerlingen en De Willem drie maal zo veel. Maar ook de weinige gekleurde leerlingen op onze school vonden de Rotterdamse leeftijdsgenoten opvallend.

Na de lunch volgden de gastleerlingen twee lesuren en kregen zij een rondleiding door het schoolgebouw. Daarna ging het gezelschap in kleine groepjes naar het dorp, waar het een en ander over Oud-Beijerland werd verteld. De Rotterdammers verbaasden zich erover hoe de Hoeksche Waardse leerlingen zonder H&M en McDonald’s in hun directe omgeving kunnen. De ontmoeting werd afgesloten met patat en saté in de aula.

Beide groepen waren enthousiast over de uitwisseling, die door leerlinge Cathy van Essen was voorgesteld. Zij kwam met het idee na het zien van een documentaire over de Hugo de Groot, een school in een Rotterdamse achterstandswijk. In februari waren de De Willem-leerlingen in Rotterdam, nu was het tijd voor een tegenbezoek. Dat is prima verlopen, constateerde Cathy na afloop tevreden. ,,We hebben nummers uitgewisseld en ik denk zeker dat de contacten zullen blijven. Eigenlijk hebben we ook heel veel overeenkomsten.”

← Terug naar het nieuwsoverzicht