Vwo-4 bezoekt theaterstuk Elektra

Als de gevierde held keerde Agamemnon terug uit de strijd tegen Troje. Maar lang kon hij niet genieten van zijn roem. Bij thuiskomst werd hij in koelen bloede door zijn vrouw en haar minnaar vermoord.

Hier begint het theaterstuk Elektra. Want Elektra, de dochter van Agamemnon, wil wraak: haar vaders eer herstellen, met de hulp van haar verbannen broer Orestes. Het gemis van haar vader en de onbeantwoorde liefde van haar moeder en haar minnaar Aigisthos maken haar steeds killer en gewelddadiger. Deze beroemde ideologie van familierelaties, bloedwraak en tradities wordt door regisseur Julie Van den Berghe uitgediept in samenwerking met schrijver Bernard Dewulf.

Donderdag 20 november zal 4 gymnasium in het kader van de lessen KCV een bezoek brengen aan Stadsschouwburg Amsterdam. Ze zullen daar uitvoering van deze klassieke tragedie bijwonen. Het belooft een eigentijdse bewerking te worden, waarin Elektra symbool staat voor al die vrouwen die het slachtoffer worden van mannelijk geweld: Van vrouwenbesnijdenis in Afrika tot de verkrachtingen in vele oorlogsgebieden. Maar het gaat ook over vrouwen die geweld plegen. Want Elektra wil wraak. Is vrouwelijk geweld anders dan geweld gepleegd door mannen?

Elektra staat voor een hartverscheurende keuze: kiest ze de kant van haar vermoorde vader en van haar op wraak beluste broer? Of kan ze empathie opbrengen voor haar verbitterde moeder, ook al is ze door haar toedoen haar vader kwijt? Wellicht is het die emotionele complexiteit die Elektra vandaag nog altijd zo aansprekend maakt – aangrijpend maar ook ongrijpbaar.

Op vrijdag 14 november zag de les Latijnse Taal en Cultuur er anders uit dan anders. Tafels waren verwijderd uit het lokaal, er stond een andere docent voor de klas en leerlingen gingen zelf toneel spelen. Na een wat onwennig begin (‘awkward’ zeggen onze TTO-ers dan…) kwamen de meesten toch al snel los. Aan de hand van verschillende oefeningen werden de leerlingen voorbereid op de uitvoering van donderdag. Want een toneelstuk kun je lezen, je kunt het bekijken, maar het gaat past echt leven als je het speelt. En dat doen we óók bij Latijnse Taal en Cultuur.

Namens de sectie Klassieke Talen

Arnoud Malenstein

← Terug naar het nieuwsoverzicht