Week van het debat

Leerlingen uit de bovenbouw van CSG Willem van Oranje gaan deze week het debat aan bij twee grote activiteiten. Bij Model United Nations Oud-Beijerland (MUNO) wordt er met tto-leerlingen van andere middelbare scholen vergaderd als bij de Verenigde Naties. Bij het Model European Parliament (MEP) gaat het om discussiepunten die ook in het Europees Parlement ter sprake komen.

Zowel MUNO als MEP gaan vandaag van start en duren tot en met donderdag.

Bij MUNO staan grote onderwerpen als duurzame energie en wereldvrede op de agenda. Drie dagen lang vertegenwoordigen leerlingen van het tweetalig onderwijs een land waarvoor ze de discussie moeten voeren. Voorafgaand aan MUNO hebben zij zich verdiept in het land dat hen is toegewezen en kennen zij de standpunten. Behalve de leerlingen van CSG Willem van Oranje uit Oud-Beijerland wordt aan MUNO ook deelgenomen door leerlingen van Stedelijk College Eindhoven, Jan van Brabant College Helmond en Penta College Jacob van Liesveldt uit Hellevoetsluis.

Na de officiële opening op dinsdagmiddag wordt meteen begonnen met lobbyen om zoveel mogelijk landen voor jouw standpunt te winnen. Dit lobbyen gaat woensdag verder, waarna de resoluties worden ingediend. Donderdag wordt de vergadering voortgezet en is er een sluitingsceremonie. De leerlingen van de andere deelnemende scholen verblijven deze dagen in gastgezinnen. Woensdagavond is er een groot MUNO-feest.

De verrichtingen bij MUNO zijn ook te volgen op http://www.dewillem.org/muno/

Bij het MEP wordt er eveneens gedebatteerd, in het Nederlands en op Europees niveau. Na de eerste voorbereidingen op dinsdag, is er woensdag een training door het Nederlands Debat Instituut om de vwo 4-leerlingen de fijne kneepjes van het debat aan te leren. Donderdag wordt ook het MEP officieel afgerond.

Het MEP wordt geleid door een aantal leerlingen uit vwo 5 en 6, die afgelopen jaren goed presteerden. Zij kiezen donderdag ook de zes beste debaters. Deze leerlingen mogen De Willem vertegenwoordigen op MEP Zuid-Holland. Na de provinciale conferentie is het mogelijk uitgezonden te worden naar de landelijke conferentie.

← Terug naar het nieuwsoverzicht